2005 TATIANA DONOSO

LOS MARES DEL SUR
Manuel Vázquez Montalbán

Tanco el llibre i surto a caminar pels carrers de Barcelona, buscant a cada passa moments, llums i silencis que m’ajudin a construir l’escenari d’un nou paradís perdut : Els mars del Sud de Manuel Vázquez Montalbán.
El repte d’aquest projecte d’interpretació fotogràfica és crear una lectura visual que ens transporti als escenaris i a l’atmosfera d’aquest llibre, un dels més emblemàtics de la sèrie del detectiu Carvalho. Es tracta d’entrar i sortir de les paraules, buscant en elles i en el meu interior el camí de la memòria que m’ajudi a reconstruir la mirada de Montalbán i a preguntar-me quins són els meus propis “mars del sud”. Es tracta també de fer un viatge paral·lel al del protagonista de la novel·la i de cercar un paradís literari en una Barcelona a la vegada quotidiana i desconeguda.
Aquest és el meu viatge i el meu repte en aquest projecte.


El detectiu Pepe Carvalho ha d’investigar en aquesta ocasió com va ser l’últim any de vida de Stuart Pedrell, un empresari de l’alta burgesia catalana que desapareix i del que tothom pensa que és a Tahití per seguir els passos del seu gran mite, el pintor Gauguin. L’aparició del seu cadàver al barri de la Trinitat Vella dóna inici a la trama que es desenvolupa en la perifèria de Barcelona, doncs Carvalho descobreix que és a Bellvitge on Stuart Pedrell va trobar el seu paradís particular. L’autor desplaça el nucli de l’acció als marges de la ciutat, fa del “barri chino” un lloc de pas i del món de la burgesia el mausoleu d’una manera de viure caduca i superficial.
He passejat per aquests tres escenaris buscant aquesta mirada pròpia de Carvalho i també les pistes que m’ajudin a resoldre aquest viatge visual als Mars del Sud.
Una vegada tancat el llibre que m’ha acompanyat aquest últims mesos, he deixat volar la imaginació i la càmera tot tractant de buscar en la Barcelona d’avui la malenconia de Montalbán per una ciutat que ja no tornarà, que va morir amb les Olimpíades de 1992.
Treballar en aquesta interpretació fotogràfica m’ha servit per deixar-me sorprendre per la meva ciutat i per descobrir nous territoris aliens al ritme quotidià. M’he endinsat en els seus carrers amb l’esperit d’una viatgera sense avions ni passaports i he deixat que el metro em transportés a la Barcelona de les paraules i dels records, a la Barcelona de Montalbán.

“Tratar de huir de la propia edad, de la propia condición social lleva a la tragedia. Piensen en esto cada vez que tengan la tentación de marcharse a los Mares del Sur.”

_____________

© Fotografies Tatiana Donoso
més informació: 
tatianadonosofotografia.com

Los mares del Sur, Manuel Vázquez Montalbán. (pg. 210) Editorial Planeta, 1979-2003

 

_____________

Exposició Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra, Barcelona. Setembre 2005

Publicació