2015 ELISENDA PONS

FOR SALE “Allò petit és bonic”
E. F. Schumacher

“Allò petit és bonic”. Economia com si les persones importessin. Aquest és el títol d’un llibre que es va publicar el 1973. L’economista Ernst Friedrich Schumacher escrivia un tractat d’economia en què recordava que les persones —vostè, l’Elisenda Pons i jo mateixa— importen.

…En el treball d’Elisenda Pons no hi ha persones. Fa dies que hi reflexiono i intento descobrir per què no hi treuen el cap ni una velleta ni un jove, en aquestes fotos. E. F. Schumacher és qui me’n dóna la resposta: perquè l’economia fa massa temps que funciona d’esquena a les persones, sense que aquestes li importin el més mínim.
La fotògrafa es converteix en una arqueòloga del present. Retrata les conseqüències d’aquell model econòmic, social, laboral, d’estil de vida i, fins i tot de relacions que ha posat el món contra les cordes i que, pel fet de no haver acceptat que el món el fem-construïm les persones, simplement no s’aguanta i roman buit i sense humanitat…

…Hi ha esperança, en el treball d’aquesta fotògrafa. No només per certes llums que s’encenen com fars en la nit o perquè, del no res, aparegui un flotador en un riu artificial. Hi ha esperança perquè en aquest treball hi ha rebel·lia, ironia, molt sentit de l’humor i molta reflexió. Totes són característiques molt humanes, que potser ajuden a qui transiti per aquestes imatges a ampliar la consciència que aquesta global way of life, que no entén de classes socials ni d’extensions geogràfiques. És com les carreteres que Pons també retrata: neixen flamants fins que es tallen i no porten enlloc. Una sempre té l’opció de baixar del cotxe i seguir a peu. Només cal voler canviar de sistema.

Catalina Gayà, periodista


_____________

© Fotografies Elisenda Pons
més informació: 
www.elisendapons.com

“Allò petit és bonic” E. F. Schumacher, Editorial AKAL

_____________

Exposició Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles. Octubre 2015

Publicació